onsdag 31 oktober 2012

Vår- & vitlök

Efter några frostiga & kalla dagar & nätter blev det “töväder” igen. Tur var väl det, för jag hade inte hunnit få ner vare sig de nyinköpta tulpanlökarna eller vitlöksklyftorna. Nu är det gjort, så nu är det bara att invänta vårens spirande grönska och se fram mot en fin och riklig höstskörd.
IMG_3990
Jag vräkte en överbliven kogödselpåse över vitlöksklyftorna. Hoppas de gillar det, för det har jag läst nå´n stans att man ska göra, gödsla alltså.

Snart vilar trädgården för vintern.
Det känns ganska fridfullt.

16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

måndag 29 oktober 2012

STEFANS LILLA GRÖNA

Som prenumerant på “kloka hem” * har jag fått “STEFANS LILLA GRÖNA” i premie.
Tjoho, det var en rolig & befriande bok!!
Den räddade min kväll i går.
9185949124
Fantastiska bilder, skön & avslappad inställning till livet (även trädgårdslivet) i texterna, massor med tips & recept om vad man ska göra med skörden, mitt favoritkapitel; kompost & jord, växthus, äpplen …. ja. det finns det mesta i den boken.
En riktig inspirationskälla!

Jag fortsatte läsa till frukosten.
IMG_3985 IMG_3987
Det är en härlig känsla att bara ha boken i sin hand. Den är mjuk och bladen är matta (samma känsla som med tidningarna kloka hem* TRÄDGÅRDSLIV**).
Det gillar jag.

16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

* “Kloka hem är Sveriges första och enda inredningstidning med eko-fokus. Vi förenar det klimatsmarta med det vackra och senaste inom miljövänlig inredning och design. Vi tipsar om hur du tar vara på och återanvänder prylarna du redan har och visar vägen till shopping som är både hållbar och njutbar.

klokahem-5-2012

** Trädgårdsliv vill fånga själva själen i odlarglädjen. I våra reportage finns inspirationen, skönheten, glädjen och drivkraften. Den förpackar vi så lustfullt vi kan i en tidning som på bara några få år vunnit trädgårdsfolkets hjärta. (från hemsidan)

tradgardsliv1204

fredag 26 oktober 2012

Blommig fredag - Energi

Idag är det “blommig fredag” igen och veckans tema är  –ENERGI

1-IMG_8834-001

Klicka på bilden (eller här) så kommer du till “Bland rosor & bladlöss” och kan länka dig vidare till fler bidrag i denna veckas energigivande och energiska tema.

Här kommer mitt bidrag:
Man får energi i trädgården!
Man ger energi & kärlek till den och man får tusenfalt igen. Jag strävar efter att få all energi & (växt)kraft som trädgården alstrar att stanna kvar i den.
Ta hand om det mesta och bära i väg så lite som möjligt, är mitt motto.
Komposterna är mina kära följeslagare i den strävan. Där samlar man mycket energi från trädgården och ger tillbaka till densamma i “förädlad “ energiform.
Just nu har jag fem stycken runt om i trädgården, tre “öppna” för trädgårds- och två “slutna” för köks-avfall. En “sluten” kompost är i funktion och fylls på allteftersom, medan den andra ligger i träda och “brinner” klart tills i vår, då den ska strös ut i de pallkragar som kräver mest näring nästa år = de där squash och pumpa ska odlas. De tre öppna komposterna befinner sig i olika stadier av kompostering och fylls på så att det förhoppningsvis blir en bra blandning av kol & kväve i slutprodukten.

IMG_3033
En öppen kompost närmast till vänster, tre pallkragar bildar en öppen kompost och en av de två slutna komposterna syns på bilden.

Sist, men inte minst, gödslar jag med “guldvatten” och ger tillbaka den energi som jag själv får av de bär, frukter & grönsaker som jag skördar och äter.
Towa-kannan är ovärderlig!
towa-guldkannan

En annan energikälla för mig är feng-shui. Jag riktigt känner hur energin flödar på ett helt annat sätt i huset i Stockholm nu när jag har röjt vind, klädkammare och förråd maa flytten. “Bröten” på vind och i förråd syns ju inte, men finns där ändå påverkar ju en vare sig man vill eller inte. Nu när det är tomt …… känns det.

bagua

En skön fredag och en fantastisk sista hösthelg i oktober önskar
el2012kärlek

IMG_3025

måndag 22 oktober 2012

Halloj Småland - nu kommer jag!

Efter nästan 60 år i Stockholm ändrar jag min hemkommun till Växjö. Den 20/11 får Växjö alltså en ny invånare. Hoppas skattmasen blir glad!
Villa Linnea kommer att bli min folkbokföringsadress (Heter det så?) i fortsättningen.
www.svenskgalopp.se
Flyttlasset går 17 november.
Nu rensas det friskt i huset i Stockholm. Lite slängs, något säljs, en och annan möbel får följa med till Småland, men det mesta skänks till välgörenhet eller vänner & bekanta.

16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

fredag 19 oktober 2012

Blommig fredag - upp & ner

Det mesta är upp & ner för mig just nu.
Stora delar av mitt hem i Stockholm ligger i kartonger, eller är på väg ner i en.
IMG_3951
Men jag känner mig väldigt uppåt & nöjd ändå!

Novemberkaktusarna förbereder blomning (uppmuntrande) och rabatten på framsidan i (Stockholm) ser katastrofalt nere ut. Hoppas den blir mer ompysslad av husets nya ägare så den känner sig mer uppåt nästa år.
IMG_3956
IMG_3963

Se fler bidrag till veckans tema “Upp & ner” här.
1-IMG_8834-001

En skön hösthelg önskar
el2012kärlek

onsdag 17 oktober 2012

Mina go´a höstflickor

IMG_3962
En härlig höstonsdag önskar
evalinnea

fredag 12 oktober 2012

Blommig fredag - Ren & skär lycka

Det är väl ren och skär lycka att vi har haft Linné här på jorden, hur hade det annars sett ut i blom- & växtvärlden?

Men man kan ju undra om det verkligen är ordning och reda i växtvärlden … med mänskliga mått mätt?
Hör bara (citat från boken):
”Tjugo män och flera i samma brudkammare med en kvinna/15 till 1000 ståndare i samma blomma med pistillen” och “Tolv män i samma äktenskap/Tolv ståndare i en hermafroditisk blomma”

IMG_3411
IMG_3416
“En man i äktenskapet/En ståndare i en hermafroditisk blomma” (nedan)IMG_3413
Denna fantastiska bok “SYSTEM OCH PASSIONER” hittade jag på loppis för en “spottstyver”. En samling otroligt vackra bilder. Nu återstår att läsa texten och lära sig Linnés sexualsystem och hans växtsystematik.

Se fler rena & skära lyckor hos Pilgrim.

1-IMG_8834-001
Ha det gott allihop där ute i cyberrymden!

el2012kärlek

torsdag 11 oktober 2012

Det går ingen större nöd på en ……

……. när man har en så´n här färggrann utsikt från sin arbetsplats. Hösten är fantastisk!
IMG_3935IMG_3934

EL2012kraft

onsdag 10 oktober 2012

Första julmagasinet inköpt

Nu blir det reklam:IMG_3943

Ha det gott allihop! Snart är det jul.

evalinnea

söndag 7 oktober 2012

Spillvirke – kreativ (?) användning

Hela Sveriges Ernst gjorde förra, eller förrförra, året svarta “tunnor” till någon sorts trädliknande installation utanför den gamla kvarnen (tror jag det var). Idén har jag snott och gjort en “tunna” av det tryckimpregnerade virket som blev över från mina uteplatser i radhuset i Stockholm.

Så här gjorde jag:
Spillvirket sorterades i längdordning och fogades samman med metallband. Plankorna fästs med två + två skruvar/spikar för att det inte ska bli mellanrum mellan plankorna när man reser det hela upp sen.
 IMG_3899IMG_3901
Totalt blev det 4,85 m långt. Högsta plankan är ca 40 cm och den lägsta är ca 5 cm hög.
”Tunnan” skapades genom att ställa hela rasket upp på högkant och snurra det som en kanelbulle. Jag ställde den direkt på gräset, utan att gräva bort grässvålen.
IMG_3917 IMG_3914
Markduk i botten och en bit upp på kanterna och ett första lager sand för att hålla det hela på plats.
IMG_3920 IMG_3921
Så nu står en halvfärdig skapelse på min gräsmatta och väntar på jord och växter till nästa vår. Tanken är att det ska vara något högväxt i mitten, lägre växter i nästa “ring” och något som “hänger” ytterst.
Tunnan står i “Gula Hörnan” så färgtemat är ju givet.
Barnbarnens krasse ser fortfarande okej ut, så den får agera statist för att ge en känsla av hur det kan komma att se ut nästa år. Min ulleternell får övervintra där.
IMG_3925
Under vintern hoppas jag plankorna får en något gråare och finare ton, men det brukar ta några år innan det är riktigt den grå ton som jag vill ha.

En toppenfin söndag önskar
evalinnea

lördag 6 oktober 2012

Månadsbild – oktober 2012

IMG_3923
Nu är solroshäcken borta (det mesta ligger i den pimpade kompostlimpan, blomfröna till fåglarna), några pallkragar är förberedda för vintern, i två finns fortfarande potatis kvar, planteringsbordet är flyttat till den pallkrage som ska ha komposten nästa år (närande delen i växtföljden), drivbänken är undanställd, några squash finns det kvar att skörda, vintersquashen fortsätter breda ut sig (det kommer att bli ett tiotal pumpor), tomaterna (ej i bild) frodas men hinner nog inte mogna, jordgubbsplantorna revar sig så det står härliga till och sockerärtorna sjunger på sista versen.
IMG_3924
Mizunakålen sticker upp sitt rufsiga huvud i övre högra hörnet på bilden ovan.

Nu får jag snart bestämma från vilken vy jag ska ta månadsbilderna under 2013.

Även om det har regnat och regnat och regnat så är det nå´t visst med hösten i alla fall! Arbetet i trädgården stillnar, man glömmer alla misstag och minns bara alla “lyckor” och man kan börja fundera och förbereda för nästa säsong. Trevligt, eller hur?

16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

fredag 5 oktober 2012

Blommig fredag - Färg & Form

Svart&vitt kanske inte är färger egentligen, men hos mig på Villa Linnea finns det mycket just svart&vitt, både utomhus och inomhus. Huset är vitt (tegel) med svart tak, min hammock är svart, mitt parasoll är vitt, utemöblerna är svarta/mörka eller vita och uterummet under tak går mest i vitt.
IMG_3013 
Jag försöker hålla färgtemat ganska strikt så att det harmonierar och inte blir så plåttrigt. Det svart/vita bas-temat piggas upp av accenter i färg t.ex. limegröna dynor.
IMG_2558
Jag försöker skapa balans med mörka blommor i kontrast till ljusa, klot-former i kontrast till plana, ordning&reda i kontrast till trassel&rufs, varma färger i kontrast till kalla osv. 
IMG_1812 IMG_3263
IMG_3845
IMG_3457 IMG_3053
Form
erna kan göras mjuka även om materialet är stenhårt. Mina gångar av trädgårdsplattor runt huset försöker jag få att gå i så runda & mjuka former som möjligt, även om materialet är grått, stelt & strävt.
IMG_3868
Mina betongtomtar ser så mjuka & goa ut, men de är stentuffa. Deras sällskapsgroda är också en riktig hårding.
IMG_3862
IMG_3866

1-IMG_8834-001

Se fler bidrag till “Blommig fredag” hos Pilgrim på bloggen “Bland rosor & bladlöss”.

el2012kärlek